Харчування відіграє важливу роль у вашому фізичному здоров’ї. Але дослідження також показують, що харчування також безпосередньо впливає на психологічне та емоційне благополуччя.
Зв’язок між харчуванням та емоціями виникає через тісний зв’язок між вашим мозком і шлунково-кишковим трактом, який часто називають «другим мозком».
Ось як це працює: ваш шлунково-кишковий тракт є домом для мільярдів бактерій, які впливають на виробництво хімічних речовин, які постійно передають повідомлення від кишківника до мозку. Два типових приклади цього — дофамін і серотонін.
Вживання насиченої поживними речовинами їжі сприяє росту «хороших» бактерій, що позитивно впливає на виробництво цих хімічних речовин. Коли продуктивність є оптимальною, ваш мозок отримує ці позитивні повідомлення голосно й чітко, і ваш психічний стан може це відображати. З іншого боку, коли виробництво йде не так, це негативно впливає на ваш настрій.
Якщо ваш мозок позбавлений якісного харчування, або вільні радикали чи пошкоджуючі запальні клітини циркулюють у замкнутому просторі мозку, ще більше сприяючи пошкодженню мозкової тканини, слід очікувати наслідків. Цікаво, що протягом багатьох років медична галузь не повністю визнавала зв’язок між настроєм і харчуванням.
Сьогодні, на щастя, галузь дієтологічної психіатрії, що розвивається, виявляє, що існує багато наслідків і взаємозв’язків не лише між тим, що ви їсте, як ви себе почуваєте та як ви, зрештою, поводитеся, а й між видами бактерій, які живуть у вашому кишківнику.
Почніть звертати увагу на те, як ви почуваєтеся під час споживання різних продуктів — не лише зараз, а й наступного дня. Спробуйте харчуватися «чистою» дієтою протягом двох-трьох тижнів — це означає виключення всіх оброблених продуктів і цукру. Подивіться, як ви себе почуваєте після цього. Потім повільно повертайте продукти до свого раціону, один за іншим, і спостерігайте, як ви будете себе почувати.
Пройдіть діагностику за категорією